Oorzaak van vocht in de binnenmuren
Het zal duidelijk zijn dat vochtige binnenmuren niet bevorderlijk zijn voor zowel de woning als de gezondheid. Tevens tasten vochtige binnenmuren het gehele leefklimaat in de woning aan. De woning zal niet meer goed warm te krijgen zijn, waardoor je de verwarming voortdurend hoog moet zetten. Dit zal dan ook te merken zijn aan de energierekening die daardoor flink zal stijgen. Vocht is tevens een goede voedingsbron voor schimmels om in te gedijen en te groeien. Dit zal naast de vochtplekken, ook leiden tot schimmels op de muren. Schimmels trekken diep in de muren en kunnen ook de woningconstructie aantasten. Bewoners kunnen last krijgen van allergische klachten ook klachten met de luchtwegen wordt veel gezien bij schimmeloverlast. Voordat je kunt overgaan tot het bestrijden van vocht in de binnenmuren is het belangrijk om erachter te komen waar de oorzaak ligt. Lees meer op atbest.eu
Grondvocht
Grondvocht dat naar boven trekt kan een reden zijn voor vocht in de binnenmuren. Dit is een veel voorkomend probleem bij oudere woningen van voor de jaren 80. Woningen die na deze tijd zijn gebouwd veelal standaard voorzien van een waterkering. Deze waterkering hebben oudere woningen nog niet, waardoor de muren het grondvocht absorberen en het vocht naar boven stijgt.
Een oplossing om optrekkend grondvocht een halt toe te roepen kan door het onderkappen van de woning. Hierbij wordt er alsnog een waterkering aangebracht, door op grondniveau de bakstenen uit de woning te halen en daar een waterdichte folie of roofing als waterkering aan te brengen. Houd er rekening mee dat dit een behoorlijke klus is, die je het beste kunt inplannen als je reeds een renovatie van de woning voorzien hebt.
Een minder complexe aanpak is het injecteren van de muren. In zowel de binnen- als de buitenmuren worden gaten geboord. In deze boorgaten wordt vervolgens een vochtwerende gel gespoten. De gel dringt door in de poriën en zal daar uitzetten en uitharden. Zo wordt er alsnog een waterkering gecreëerd waardoor grondvocht niet meer kan opstijgen.
Doorslaand vocht
Doorslaand vocht kan ontstaan wanneer de buitenmuren in de loop der jaren poreus zijn geworden of beschadigd zijn geraakt. Hemelwater wat tegen de buitengevels aanslaat kan vervolgens gemakkelijk door de buitenmuren naar de binnenmuren trekken. De buitenmuren impregneren is dan de oplossing. Wel dien je eerst de buitenmuren grondig te reinigen en scheuren in bakstenen en losse voegen te repareren. Vervolgens wordt er het impregneermiddel aangebracht. Dit middel trekt in het metselwerk en zorgt ervoor dat vocht niet meer in het metselwerk trekt. Vocht zal nu langs het gesteente naar beneden sijpelen. Tevens laat het impregneermiddel een filmlaagje achter dat voorkomt dat vuil en mos zich gemakkelijk aan de gevel kan hechten.
Condensatievocht
Woonvocht wat vrij komt tijdens het koken of het gebruik van de badkamer is niet te voorkomen. Het is alleen belangrijk dat het vocht goed weg kan. Als een woning niet goed is geïsoleerd kan het vochtgehalte te hoog worden en ontstaat er condensatie. Condensatie zet zich vooral af op koude oppervlaktes, zoals de ramen. De oplossing hiervoor is het aanleggen van een goed ventilatiesysteem. Woonvocht kan dan goed wegtrekken en er wordt verse lucht van buiten naar binnen aangevoerd.