Schimmelbestrijding

Wanneer je schimmelplekken op de muren en plafonds van je huis tegenkomt, dan weet je zeker dat je een vochtprobleem hebt. Schimmels zullen nooit zomaar ontstaan, maar enkel als de omstandigheden zich daarvoor lenen, zoals bij vochtproblemen. Nu kun je de muur sausen of de schimmels negeren, maar dit is alleszins aan te raden. Sterker nog, wanneer je schimmel niet goed gaat behandelen zul je na verloop van tijd nog meer schimmel tegenkomen. Waarschijnlijk ook nog op andere plekken in je huis. Meer info op www.atbest.eu

Wat is schimmel

Schimmels zijn minuscule niet voor het oog zichtbare schimmelsporen die gewoon rondzweven in de vrije natuur. Je komt eigenlijk dagelijks in aanraking met deze schimmelsporen. Dit is normaliter geen enkel probleem, vooral niet als je er buiten in contact mee komt. Maar als je in de zomer ramen en deuren open hebt, kunnen schimmelsporen het huis binnenkomen. Dit is nog steeds geen enkel probleem. Het probleem zal pas ontstaan als schimmelsporen met vocht in contact komt. Als je een vochtprobleem in huis hebt en de muren zijn langdurig vochtig zullen schimmelsporen zich daar nestelen en uitgroeien tot schimmel en daar de lelijke schimmelplekken veroorzaken. Schimmel is dus enkel een symptoom en nooit de bron van het vochtprobleem.

De gevolgen van schimmel

Wanneer er schimmel op de muren en plafonds ontstaan heb je eigenlijk twee problemen die je moet aanpakken: de schimmel zelf en het vochtprobleem. Beide problemen negeren heeft geen zin, want de problemen zullen verergeren. Schimmel zelf is schadelijk voor de muren, want het kan er diep intrekken en het is zelfs mogelijk dat bij langdurige schimmelvorming de constructie van de woning wordt aangetast. Schimmel is daarnaast zeer ongezond voor de gezondheid. Als je al wat zwakker bent ben je eerder vatbaar voor allerlei allergische klachten en problemen met de luchtwegen. Daarnaast veroorzaakt het vochtprobleem een vochtige woning. Ook dit is uiterst ongezond om in te verblijven. Het trekt ook huisstofmijt en ander ongedierte aan en bij mensen met gewrichts- en luchtwegproblemen zullen de klachten verergeren.

Hoe schimmel bestrijden?

Zoals reeds gezegd is schimmel een symptoom. Wanneer je het symptoom, in dit geval de schimmel gaat bestrijden, zul je tijdelijk van schimmel verlost zijn, maar het komt onherroepelijk terug wanneer je niets aan het vochtprobleem doet. Schimmel bestrijden doe je dus door de onderliggende oorzaak, het vochtprobleem aan te pakken. Pas als dit is opgelost zul je geen last meer van schimmel hebben.

Het vochtprobleem bestrijden

Om het vochtprobleem, de eigenlijke oorzaak van schimmel aan te pakken, moet je een goede vochtanalyse laten uitvoeren om de oorzaak te achterhalen. Een vochtprobleem kan van alles zijn, zoals opstijgend vocht, doorslaan vocht, lekkage of slechte ventilatie. Voor elk van deze problemen is weer een andere oplossing, vandaar dat je een vochtanalyse moet laten uitvoeren. Wanneer je het vochtprobleem hebt opgelost zal de bron van het probleem verholpen zijn en weet je zeker dat schimmel niet meer zal terugkeren.

Schimmel zelf verwijderen

Nadat je het vochtprobleem hebt opgelost is het een kwestie van het schimmel verwijderen van de muren en plafonds. Je kunt dit zelf doen met speciale schimmelreinigers die in de bouwmarkt te koop zijn, maar let wel op dat je bij het verwijderen in contact komt met schimmelsporen en dat is niet bevorderlijk voor de gezondheid. Soms is het beter om dan een expert in te schakelen die op professionele wijze en met de juiste middelen de schimmel kan verwijderen. Nadien zul je uiteraard nog wel opnieuw moeten behangen of sausen.